de opdracht:
Maak een ansichtkaart met daarop het monster van Loch Ness. De afbeelding moet schrikaanjagend zijn. Gebruik Oost-Indische inkt en ecoline.

Betekenis
Bij Loch Ness denk ik aan een soort dinosaurus, een heel oud beest in ieder geval. Hij moet ook eng zijn dus veel tanden en andere scherpe uitsteeksels zijn een must. Hij moet een akelige uitstraling krijgen, de huid en gezichtsuitdrukking moeten dus absoluut niet aaibaar overkomen. Het monster leeft in een meer in Schotland. Ik denk dan meteen aan een bergachtige achtergrond en bewolkt weer. Omdat het in een meer leeft moet het zich goed in water kunnen voortbewegen, vinnen, vliezen of tentakels zijn dus nodig.
Vorm
Ik heb ervoor gekozen het monster zwart-wit te houden en op de achtergrond kleur aan te brengen. Het meer bestaat uit blauwe, groene en zwarte ecoline. Het groen heb ik er goed in terug laten komen zodat er een contrast ontstaat tussen het groen/blauwe van het meer en de rode gloed achter de bergen. Het rood achter de bergen is, net als het blauw van de wolken, ongemengd zodat de kleuren er echt uit springen. De rode gloed staat voor al het bloed dat het monster vergoten heeft en zijn razernij. Het heldere blauw van de wolken staat voor het koelbloedige van het monster.
De lichtval komt van rechtsboven. Dit is te zien aan de enigenschaduw die ik heb aangebracht.
De contouren van het monster heb ik niet getekend. Die zijn ontstaan door het patroon van de huid. Dit maakt het monster "echter". Door op de plekken waar schaduw valt de kleine onregelmatige vormen waar de huid uit bestaat nog kleiner en dichter op elkaar te maken creëer je donkere en lichte gedeeltes.
Door de huid te maken van die onregelmatige vormen krijgt het een soort krokodilleneffect. Dit staat in contrast met alle klauwen en de vliezen op de handpalmen. Deze heb ik met rechte lijnen gemaakt om het gladde en scherpe weer te geven.
Materie
- schetsblok, potlood, gum
- verdikt A5 papier, Oost-Indische inkt, kroontjespen
- Ecoline, water, kwasten
Ik vond het super leuk om weer eens met Oost-Indische inkt en een kroontjespen te werken. Dit had ik al sinds begin middelbare school niet meer gedaan. Ecoline is nog langer geleden. Gaaf om er weer mee te kunnen werken.
Beschouwing
Ik heb me laten inspireren door meerdere plaatjes. Op Loch Ness zoeken leidt alleen naar het "typische" monster met de lange nek. Ik wilde iets origineels dus ben ik gaan zoeken op "water monster". Dit leek er al meer op. Ik vond een plaatje met een kop die me wel aansprak, een ander plaatje met kleurverloop van rood naar blauw wat ik gaaf vond, eentje met een monster met tentakels en een plaatje van een monster die een klauw uitsteekt richting de kijker die ik graag wilde gebruiken.
Werkwijze
Eerst de schets maken. Schetsen is een van mijn hobby's, hier had ik dus ook geen problemen mee.
Het werken met inkt en een kroontjespen was wel even wennen, maar ging ook al snel zoals ik het wilde. Niet te hard op de pen drukken, niet te veel inkt op de pen en nauwkeurig werken want gummen kan niet. Helaas een klein vlekje in de berg, verder geen moeilijkheden.
Ecoline was eerst uitproberen op een kladpapiertje. Het doet me erg denken aan waterverf en zo heb ik het ook een beetje gebruikt. Het rood achter de bergen was (en is nog steeds een beetje) erg roze. Ik heb toen gewacht tot het opgedroogd was en ben er nog een keer overheen gegaan. Dit heeft het gelukkig wat roder gemaakt.
Onderzoek
Van tevoren had ik al de plaatjes die ik in de beschouwing heb benoemd bekeken. Ik had voor de les dus al een beeld in mijn hoofd van hoe ik mijn monster vorm wilde geven.
Mijn associaties bij Loch Ness zie je ook terug: De vele tanden en klauwen en vliezen en tentakels.
De klauw die naar het publiek grijpt, de vorm van het hoofd en de bek en de tentakels zijn geïnspireerd op plaatjes van het internet. Door deze te combineren is er een origineel monster uit gekomen.
Vervolgens ben ik begonnen aan de huid. Deze heb ik eerst uitgeprobeerd op een kladblaadje. Toen bleek al dat dit me veel meer tijd dan anderhalf uur ging kosten. Toch heb ik het doorgezet omdat het een ontzettend gaaf effect gaf.
De stekels en tanden moesten scherp en recht zijn.
Ook moest ik al meteen gaan arceren, anders waren de vormen niet meer duidelijk. Dit heb ik gedaan door eerst de onregelmatige vormen van de huid te maken en deze rond de lijnen die duidelijk zichtbaar moeten zijn te volgen. Zo behoud je het natuurlijke, realistische effect.
Het arceren vond ik niet genoeg. Daarom heb ik eigenschaduw aangebracht. Dit laat op een nog natuurlijkere wijze dan arceren de vormen van het monster zien.
Toen ik helemaal klaar was met het monster ben ik begonnen aan de achtergrond. Hiervoor heb ik ook mijn associaties gebruikt, zo heb ik voor de bergen op de achtergrond gekozen.
Het meer en de bergen heb ik simpel gehouden zodat ze niet afleiden van het monster.
En als allerlaatste de ecoline.
Het meer heb ik gedaan door het oppervlak eerst nat te maken en vervolgens de kleur daarop te druppelen. Dat heb ik daarna nog uitgeveegd.
Het uitlopende rood achter de bergen heb ik gedaan door steeds meer water te gebruiken.
Bij de wolken heb ik de kwast heel droog gehouden waardoor dit effect is ontstaan.
De bergen heb ik wit gelaten. Ze steken mooi af tegen het rood het blauw/groen en het zwarte van het monster.
Eindoordeel
Ik ben erg tevreden met mijn eindresultaat. Het moest een eng monster worden en die opdracht is zeker geslaagd. Door de scherpe tanden, klauwen en stekels, de krokodillenhuid, de diep liggende, boos kijkende ogen en de klauw die je grijpt heeft dit monster een zeer schrikaanjagend uiterlijk.
Helaas zal het eeuwig zonde zijn dat er een vlekje in de berg zit. Gelukkig valt het nou ook weer niet zo erg op. Als ik hem opnieuw zou moeten maken zou ik ook in het meer meer schaduw aanbrengen voor een nog realistischer tafereel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten