06-11-2016

Luisteropdracht: Bear necessities

In de les een hele tijd terug deden we een opdracht waarbij we moesten luisteren naar de muziek en zo stukjes van een grafische partituur in elkaar moesten puzzelen. Ik vond dit echt een hele leuke opdracht en dacht meteen: dat ga ik ook doen! Wel werd er in de les al gezegd dat dit heel moeilijk was en veel tijd zou gaan kosten. Nu zit ik hier de dag voordat mijn blog ingeleverd moet worden en is mijn partituur (de 2e dus) eindelijk zoals ik hem hebben wil.

Het liefst had ik hem nog versierd met tekeningen en kleur (misschien komt dat later nog), maar helaas heb ik daar nu echt geen tijd meer voor. Toch kan ik zeggen dat ik erg trots ben op het eindresultaat. Het heeft me heel veel tijd gekost om de toonhoogtes te bepalen, maar hij klopt nu.
Link naar origineel: https://www.youtube.com/watch?v=WQ2C68Ji1d8
- van begin tot bijna precies 1 minuut.

Probeer maar te volgen (geluid hard zetten!):



De partituur bestaat uit verschillende "puzzelstukjes" die ik zo heb gekozen dat de herhalingen aparte stukken zijn, dit vergemakkelijkt het puzzelen.
De bedoeling is dat de kinderen naar het muziekfragment luisteren en al luisterend de partituur kloppend maken.

Als ik de les zou geven...

Het stuk is nog best ingewikkeld en snel, daarom zou ik als ik er een les van zou maken eerst met de kinderen luisteren naar de muziek en er wat luistervragen over stellen zodat ze al bekend zijn met de vorm van het stuk. Voorbeelden van vragen/opdrachten zijn: Hoe vaak hoor je de melodie van het eerste puzzelstukje? schrijf op./ Welke instrumenten heb je gehoord? schrijf op./ Ga staan als de muziek hoog klinkt, zitten als de muziek laag klinkt.
Nu de kinderen het muziekstuk al goed in hun hoofd hebben zitten zal het puzzelen ook te doen zijn. Het eerste stuk krijgen ze van mij cadeau. Ik laat hierbij ook de muziek horen. Zo krijgen ze een idee van hoe de partituur werkt. Vervolgens is het puzzelen geblazen. Dit is beter te doen in wat kleinere groepjes dan met de hele klas, dan is iedereen ook betrokken. Dan is het een beetje kijken hoe het gaat. Als het slecht gaat kan ik het muziekfragment opdelen in 3 stukken en per stuk de juiste puzzelstukken geven om de opties te verkleinen. Als het goed gaat dan vertel ik welke stukken nog fout zijn en dan luisteren we het hele lied nog een keer.

Hoe dan?!

De partituur maken was nog een hele klus. Eerst ben ik begonnen op gehoor, dit ging beter dan verwacht maar duurde te lang. Dus heb ik op YouTube nog even verder gezocht naar een keyboard versie zodat ik de noten ook kon zien, dit maakte het een stuk makkelijker. De valkuil was alleen wel dat sommige tonen en toonlengtes niet helemaal overeenkwamen. Die heb ik dus alsnog op gehoor en met mijn keyboard moeten bepalen en tellen.

Ik ga deze opdracht zeker een keer in de klas doen, als het dit jaar niet lukt dan volgend jaar. Dan zorg ik dat de stukjes zijn geplastificeerd en mooi versierd zijn met jungle book figuren!

04-11-2016

Beeldend: Tony's

Maak met neon color een reclameposter voor een product of evenement. De slaolie stijl moet erin terug komen. Dus: met krijt dat wanneer je er water op doet uitloopt een poster maken met sierlijke vormen. Wat daaruit is gekomen is dit:


Betekenis

Het moest een reclameposter worden, dus het product moet als het ware uit de tekening springen. Dit kun je doen door de achtergrond simpel te houden, maar ook door kleurgebruik.  
Ik zou niet weten waarom, maar in die les moest ik denken aan de nieuwe Tony's chocolonely winkel die in Amsterdam geopend was. En zo'n reepje is natuurlijk goed reclamemateriaal. Bij Tony's denk ik meteen aan de standaard rode reep met blauwe letters. 

Vorm

De meest bekende reep van Tony's chocolonely is rood. Dit komt wel goed uit omdat rood een opvallende kleur is. Het staat ook in contrast met de blauwe letters 'Tony's' op de verpakking en met de gele streep die over de verpakking loopt. 
Ook heb ik expres gekozen de Tony's letters donker blauw te maken, dit zorgt weer voor contrast met het uitgelopen rood naar het midden van de reep.
De letters 'chocolonely' heb ik juist weer een lichte kleur gegeven. Het product moet wel opvallend blijven en met nog een donkere kleur zou het te somber worden.
De 2 opvallendste kleuren op de achtergrond zijn licht paars en oranje. Omdat die nog niet in de reep zelf voorkomen zorgt dit opnieuw voor contrast.
Al het contrast tezamen heeft het effect dat de reep echt het middelpunt is. 

Het lettertype op de reep heb ik gelaten zoals het was. Ik vind het een mooi lettertype en het staat ook echt symbool voor het product. Om de slaoliestijl er wel in terug te laten komen heb ik op de achtergrond een golvend patroon gebruikt. Hierdoor lijkt het alsof je in een droom zit en de reep zo naar je toe zweeft. Ook zorgt de golvende beweging tegen de statische reep weer voor contrast.

Als laatste zit er ook nog contrast in de textuur. De letters 'Tony's heb ik expres niet met water bewerkt en de rode achtergrond juist wel. Zo steken ze goed tegen elkaar af. Ook op de achtergrond is dit te zien. Paars en oranje/geel heb ik wel met water verduidelijkt en de andere kleuren niet.

Materie

- schetsblok, potlood, gum
- papier (tussen A4 en A3 in), neon color krijt
- water, kwasten

Ik heb nog nooit met neon color gewerkt, dus dat was even uitproberen. Het droogt snel op, daarom was de rode achtergrond lastig om mooi overlopend te krijgen. Zodra een stukje is opgedroogd ontstaat er al snel een donkerder lijntje die moeilijk weg te werken is. 

Beschouwing

Voor de les had ik de slaolie stijl bekeken. Veel van de plaatjes werden helemaal opgevuld met sierlijke patronen. Toen ik tijdens de les bedacht een chocoladereep te maken heb ik een goed plaatje van de rode reep gezocht en het lettertype daarvan overgenomen. Wel heb ik de echte reep nog wat extra versimpeld, te veel details zou afleiden van de gehele reep als belangrijkste onderwerp in de tekening.

Werkwijze

Men begint met een schetsje om de grote van de reep en de positie van de reep te bepalen. Dan licht schetsen op het officiële papier. 
Vervolgens beginnen met neon color. Op een kladblaadje heb ik getest hoe de neon color uitloopt, zodat het op het officiële papier meteen netjes gaat. Ik heb eerst het gehele uitlopende vlak gedaan om het geleidelijk te laten overlopen, toen de letters en als laatste de achtergrond.
De gedeeltes die ik donkerder wilde hebben, ben ik nog een keer met krijt overheen gegaan.

Onderzoek


Dit is de schets waarmee ik door ben gegaan naar neon color. Het lettertype staat en de maten van de reep zijn duidelijk aangegeven.

De achtergrond moest een golvende beweging worden, ik ben van mening dat die vloeiender wordt wanneer je die uit de losse pols tekent.

Ik heb de foto een beetje bewerkt zodat de lijnen goed zichtbaar zijn. In het echt is het licht getekend.



De neon color is aangebracht aan de randen van de reep en met water en kwast heb ik de kleur naar het midden toe laten uitlopen. 










Toen waren de letters aan de beurt. Tony's dik aangebracht om het duidelijk te maken. Chocolonely lichter aangebracht en met water en kwast egaal gemaakt.
Ook de gele streep heb ik met water egaler/voller gemaakt.





De golvende beweging op de achtergrond uit de losse pols erop gezet. In eerste instantie alleen nog paars en geel, omdat deze kleuren goed tegen elkaar afsteken, maar ik vond het niet opvallend genoeg.








Dus uiteindelijk ook oranje nog toegevoegd en met water uit laten lopen.
Ook donker groen en rood heb ik ertussen aangebracht om ook wat donkere tinten op de achtergrond te hebben.








Eindoordeel

Ik vind de reep goed gelukt. Het lettertype en de kleuren zorgen dat hij er realistisch uit ziet. Een paar klasgenoten kregen er al honger van. Ook de achtergrond geeft het gewenste effect, het zorgt dat de reep naar voren komt en echt in het middelpunt staat, zoals onze docente zei:'Het lijkt wel alsof je in een droom zit.'.

Iets wat ik de volgende keer misschien anders zou doen is de vormen van en in de reep. Een klasgenoot gaf mij de feedback:'de opdracht was slaolie stijl en die had je wel in het lettertype terug kunnen laten komen.' en ze had gelijk. De stijl is vooral te zien in mijn achtergrond en verder niet zo veel. Ik heb erover nagedacht het lettertype te veranderen, maar dit lettertype hoort zo bij Tony's chocolonely dat ik het zo gelaten heb. Het is tenslotte ook een reclameposter, dus het product is ook belangrijk;)


01-11-2016

Beeldend: monument der wachtende

Kleien! Dat vond ik heel leuk om te doen. Wel meteen een moeilijke opdracht: een mens maken en dan ook nog in een wachtende houding en dan ook nog in maar anderhalf uur ongeveer. Toch is hij best prima gelukt. De menselijke verhoudingen zijn bijna goed en hij heeft een duidelijk wachtende houding. Ik zeg: daar mag een sticker op!


Betekenis

De opdracht is het maken van een beeldje van klei van een wachtend persoon. Het gaat er hierbij om dat de houding en menselijke vormen goed zichtbaar zijn. Kinderen kunnen zelf al goed bedenken hoe een wachtend iemand zit/staat. Ook zonder plaatjes heb je al meteen een aantal beelden in je hoofd van wachtende houdingen.

Vorm

De beeldaspecten ruimte en vormsoort zijn van belang bij deze opdracht. Het beeld is ruimte innemend. Je kunt hem vastpakken en het kan blijven staan/zitten/liggen. De vorm moet een wachtende houding uitdrukken.

Materiaal/techniek

- kleiplankjes
- klei
- water
- boetseergereedschap
-schorten
Dit beeld maak je door te boetseren, bij voorkeur uit 1 stuk klei. Wanneer je dingen aan elkaar moet maken kan het namelijk voorkomen dat die stukken in de oven weer uit elkaar springen.

Beschouwing

Door plaatjes van wachtende mensen te laten zien krijg je een beeld van hoe het lichaam in zo'n situatie verkeerd. Op deze manier kun je langzaam gaan bedenken hoe jou beeldje eruit moet komen te zien. Verschillende aspecten van verschillende plaatjes kunnen gecombineerd worden tot 1. Mijn beeld heeft heel veel weg van 'de denker', dit was niet expres gedaan. Ik had juist de houding genomen die ik zelf, en velen met mij, vaak aanneem als ik wacht.

Werkwijze

Boetseren heb ik op de middelbare school veelvuldig gedaan. Ik vind het altijd lastig om te beginnen omdat ik dan niet weet waarmee ik zal beginnen. Als ik dan uiteindelijk bezig ben lost dat probleem zichzelf wel op.
Kinderen hebben meestal al weleens geboetseerd. Een menselijke vorm die rechtop blijft staan/zitten zal daarentegen wel lastig voor ze zijn. Ze hebben daar zeker wat uitleg over nodig.

Onderzoek

We zijn begonnen de klei overal even soepel te maken door het te kneden zoals je dat ook met deeg zou doen. Zo gaan de luchtbellen eruit en wordt de vochtigheid overal gelijk.
Daarna moest er een ovale vorm gemaakt worden met een hoofd. Oppassen dat de nek niet te dun wordt anders ligt je hoofd eraf.
Dan moet nagedacht worden over de vorm waar je heen wil. Mijn figuur moest zitten op een blok met een gekromde rug. Ik heb eerst hele grove vormen aangebracht: de onderkant wat vierkanter maken, benen uitsnijden en de rug krom duwen. Vervolgens heb ik ook armen gemaakt.
Nu begint het al op een mens te lijken alleen zijn de verhoudingen nog heel krom. Daarom ben ik bij de benen, armen en de rug steeds meer klei gaan afsnijden tot er redelijk correcte menselijke vormen ontstonden.
Nu de wachtende vorm er goed in krijgen. Hiervoor heb ik de schouders wat omhoog laten komen, dan ligt het hoofd echt "tussen de schouders". Ook heb ik de armen zo gemaakt dat het hoofd erop steunt.
Dan nog wat details. Onder de benen voeten gemaakt, De armen en de rug een natuurlijkere vorm gegeven, het hoofd minder ovaal meer menselijk en met gezicht en tot slot ook het blok waar de wachtende figuur op zat wat netter gemaakt.


Lesopbouw

Oriëntatie

Introductie: Ik laat een aantal plaatjes zien van wachtende mensen en vraag aan de kinderen wat de overeenkomst is tussen die mensen.
Informatie: We bespreken wat een wachtende houding is. De rug is gebogen, schouders laag, de houding is helemaal ingezakt. Ook vertel ik dat we een wachtend persoon van klei gaan boetseren.
Instructie: Ik doe voor hoe ze de klei eerst moeten kneden om het boetseerbaar te maken. Ik doe ook voor hoe ze het hoofd en lichaam uit 1 stuk klei kunnen maken. Vervolgens wordt de klei uitgedeeld. Ik maak stukken van ongeveer dezelfde grote, ze mogen die dan per groepje komen halen. Kleiplankjes en boetseergerij en bakjes water zijn dan al verdeeld. 
Voordat ze mogen beginnen maken we een aantal afspraken: niet met de klei lopen, klei blijft op je tafel/ iedereen doet een schort aan/ voorzichtig met de bakjes water/ hoelang ze erover mogen doen

Begeleiding

Als de kinderen begonnen zijn ga ik rondlopen. Bij elk groepje neem ik de tijd om te kijken of iedereen de goede kant op gaat en om ieder kind gemeende complimenten te geven. Als een leerling er echt niet uitkomt kan ik een basis boetseren waar hij/zij dan zelf weer mee verder kan, maar in principe wil ik de kinderen alles zelf laten doen. Ik herhaal ook de regels nog eens: denk eraan: pas op met het waterbakje, laat de klei op je kleiplankje, jullie hebben nog ... minuten, maak alles uit 1 stuk.

Afronding

Alle kleiwerken worden per groepje op de instructietafel gezet. De kinderen ruimen hun spullen per groepje op.
Als iedereen weer op zijn/haar plek zit pak ik er nog wat beeldjes uit. Een paar die de houding goed hebben geboetseerd, die de menselijke vorm natuurgetrouw hebben gekregen, die een originele houding hebben gemaakt, enz.
Als laatst vraag ik nog wat ze het moeilijkst vonden en of het een leuke opdracht was.